Diamonds are forever

Diamant is één van de sterkste materialen, maar diamanten en modelrechten blijken ook een krachtige combinatie.

Eichholtz verkoopt onder de naam Asscher twee typen tafels: een koffietafel en een bijzettafel. De vorm van deze tafels is ongetwijfeld geïnspireerd op een diamant. De modelnaam Asscher verwijst ook naar een bepaalde manier van slijpen van diamanten. Eichholtz heeft de beide tafels als model gedeponeerd. In september 2014 worden de tafels getoond op de Maison & Objet-beurs in Parijs. De afbeeldingen uit de modelregistraties zijn hieronder weergegeven:

Asscher tafels

Vier maanden later staan er op diezelfde beurs tafels van een andere partij, die een opvallende overeenstemming vertonen met de Asschertafels. De overeenkomsten van deze Kimberly-tafels zijn zelfs dusdanig dat Eichholtz een kort geding start.

Een afbeelding van de Kimberly-tafels is hieronder weergegeven:

Kimberly tafels

Volgens de gedaagde zijn de modellen van Eichholtz niet geldig. Een ontwerp moet namelijk nieuw zijn en een eigen karakter hebben om voor bescherming als model in aanmerking te komen. Dat houdt in dat er niet al een product bekend mag zijn bij het relevante Europese publiek dat identiek is aan het ontwerp of dat eenzelfde algemene indruk wekt.

De gedaagde wees ter onderbouwing van zijn stelling in de eerste plaats op diamanten met een Asscher slijpvorm, maar volgens de rechter is een diamant heel wat anders dan een tafel. Bovendien wijken de tafels van Eichholtz af van die specifieke slijpvorm, omdat diamanten onder meer geen goud- of nikkelkleurig frame of open zijkanten hebben.

Daarnaast overlegde de gedaagde afbeeldingen van twee andere tafels. De eerste van die twee wekt door de verschillen tussen de tafels volgens de rechter een andere algemene indruk dan de Asscher tafels. Ook de tweede tafel wijkt af en bovendien had de gedaagde niet aannemelijk gemaakt dat die tafel ter kennis van het publiek in Europa had kunnen komen. De modelrechten van Eichholtz houden dus stand.

Over de verschillen tussen de tafels van Asscher en die van de gedaagde kan de rechter kort zijn: zelfs de gedaagde heeft niet gesteld dat daar enig verschil tussen bestaat. En dan wordt inbreuk al snel aangenomen.

Goed nieuws dus voor Eichholtz. Het modelrecht is waardevol gebleken. Modelrechten hebben dan ook wel wat weg van diamanten. Al is er ook een belangrijk verschil: diamonds are forever, modelrechten houden maximaal 25 jaar stand.

De uitspraak is hier terug te lezen.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *